Maag darm problemen bij duursporten 1

Klachten ter hoogte van maag en darmen komen heel vaak voor bij duursporters en zijn een belangrijke oorzaak van prestatieverlies. Meestal gaat het om misselijkheid, braken, darmkrampen en diarree. Vooral lange-afstandlopers zijn vatbaar voor deze problemen die vaak een negatief effect hebben op prestatie en recuperatie.  In deze blog gaan we wat dieper in op de mogelijke oorzaken en op de richtlijnen om deze vervelende buikklachten te voorkomen. FREKWENTIE 
In een studie bij long distance triatleten bleek 93% wel één of andere buikklacht te ondervinden tijdens wedstrijden in extreme omstandigheden. Bij 43% van de atleten ging het om ernstige problemen en 7% moest omwille van deze klachten de wedstrijd staken. 

In een andere studie met 1300 atleten rapporteerde 45% minstens één symptoom in verband met het spijsverteringsssysteem. 

Uit deze studies is ook duidelijk geworden dat er een grote genetische component is waardoor sommige atleten gevoeliger zijn om dit soort klachten te ontwikkelen. 

Gelukkig zijn de klachten vaak mild en hebben ze geen invloed op de prestaties, maar in sommige gevallen zijn ze ernstig en kunnen ze leiden tot prestatieverlies en  zelfs gezondheisschade. 
 


TYPE KLACHTEN 
Klassiek worden buikklachten opgedeeld in hoog abdominale klachten ( misselijkheid, braken, maagpijn, zure oprispingen en reflux) en laag abdominale klachten (darmkrampen, diarree, flatulentie, plotse stoelgangnood). 

De meest ernstige problemen die kunnen optreden zijn beschadigingen van het slijmvlies van maag en darmen met inwendige bloedingen tot gevolg. Bij marathonlopers is bloedverlies via de stoelgang niet zo zeldzaam in de uren na een wedstrijd. 
 
OORZAKEN 
De oorzaak van inspanningsgebonden maag-darmklachten is multifactorieel: 

1)   Verminderde doorbloeding: tijdens inspanning is er een grote toename van de bloedstroom naar de bewegende spieren en de huid (thermoregulatie) en een afname van de bloedstroom naar de andere organen. De doorbloeding van het maag-darmsysteem kan bij zware inspanningen tot 80% verminderen. Dit zort uiteraard voor een grotere kwetsbaarheid van het slijmvlies en een vertraging van de maaglediging. 

2)   Mechanische stress: vooral bij lopers is de repetitieve impakt van de landingsenergie een belangrijke oorzakelijke factor.  Bij fietsers kan de voorovergebogen aerodynamische houding een verhoogde druk in de buikholte meebrengen. 

3)   Voeding: vezels, vetten, proteinen, hypertone energiedrank en fructose zijn allemaal in verband gebracht met verhoogd risico op maagdarmproblemen. Ook zuivelprodukten kunnen een rol spelen omdat zelfs lichte vormen van lactose-intolerantie tijdens inspanning diarree veroorzaken. 

4)   Dehydratatie vermindert de al sterk beperkte doorbloeding van maag en darmen nog meer en is bij vele atleten de belangrijkste oorzaak van klachten. 

5)   Teveel atleten gebruiken pijnstillers en ontstekingsremmers tijdens wedstrijden en vergroten daarmee het risico op ernstige complicaties als bloedingen en perforaties. 

.ads in wordpress

PREVENTIE EN BEHANDELING 
Een goede preventieve aanpak kan heel wat problemen voorkomen: 

1)   Train je maag en darmen ! Iedere duuratleet moet voor zijn wedstrijden een duidelijke voedingsstrategie uitwerken en dit oefenen tijdens de trainingen. Probeer verschillende voedingsmiddelen en produkten uit en ondervindt  door “trial and error” waarop jou lichaam het best reageert. 

2)   Eet of drink tijdens wedstrijden nooit iets dat niet werd uitgetest tijdens training 

3)   De laatste dagen voor en natuurlijk ook tijdens de wedstrijd vermijd je best zoveel mogelijk voedingsmiddelen die moeilijk verteerbaar zijn en die de maaglediging vertragen.: 
-melkprodukten 
-vezelrijke voeding: volkorenprodukten, rauwkost (tomaten kunnen wel) en fruit (banaan,druiven en appel wel ) 
-vetten en proteinen 

4) Vermijd dehydratatie door ieder uur minstens 500ml vocht op te nemen 

5) Gebruik geen pijnstillers of ontstekingsremmers 

  

Indien ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch maagklachten optreden, neem dan kleine slokjes Cola. Deze drank bevat veel zuren die de maagwerking gaan stimuleren. 

 In geval je tijdens een wedstrijd echt niets meer kan inhouden: spoel dan regelmatig je mond met een suikeroplossing. Via receptoren in het mondslijmvlies worden de hersenen geprikkeld om een aantal stofwisselingsprocessen te stimuleren zodat je toch nog wat energie gaat produceren. 

Bij sommige lopers met extra gevoelige darmen kunnen niettegenstaande al deze preventieve maatregelen problemen blijven optreden. In dat geval is het gebruik van Imodium tijdens wedstrijden verdedigbaar. 

  

Dr Peter Janssens, Sportarts

Feedback

Did you like this article?Questions?
  • Post in the comments section below!

One comment on “Maag darm problemen bij duursporten

  1. Reply Ahofual Aug 30,2017 10:44

    domperidone dose in dogs domperidone-chinakari39.tumblr fenugreek vs blessed thistle

Leave a Reply